datel černý

1. května 2008 v 21:08 | kattulin
Datel Černý
Latinský název : driocopus martius
Délka : 45 cm
Hmotnost : 350g
Migrace :pták stálý
Stav ohrožení : běžný druh
Rozšíření : Evropa až Asie
Datel černý je velký asi jako vrána, je to náš největší euroasijský datel. Pozná se podle velikosti a barvy opeření-černého jako smola s červenou čepičkou. Do hnízda v dutině kterou si každý rok vytesá jinde (nejčastěji však v kmeni buku) klade až 6 vajec. Na vejcích mohou sedět sameček i samička.O vajíčka mláďat pečují oba rodiče. Datlové hbitě vytesávají kořist skrytou ve dřevě živém i suchém. Živý se hlavně hmyzem vytesávajícím chodbičky ve dřevě jako jsou například mravenci. Při hledání kořisti dokáže datel vytesat do dřeva žlábky až 50 cm dlouhé. Datlové jsou plaší to znamená že je uvidíme jen zřídka. Na někoho působí jako by tam ani nebyli což vůbec není pravda protože v našich lesích je jich opravdu nemálo. Datlové se kromě hlasových projevů dorozumívají také "bubnováním" -klepáním zobákem do kůry stromů.
upozornění: tohle je vlastní výroba takže kopčete se zdrojem
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama